Tarih: 29.04.2025 09:23

Vanlılara sessiz katil: Hipertansiyon uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Başhekim Sarıkaya, hipertansiyonu olan yaklaşık beş kişiden yalnızca birinin hastalığının farkında olduğunu ve hastalığı etkin bir şekilde tedavi ederek kontrol altına aldığını vurguladı.

En sık görülen kronik hastalıklardan biri olan hipertansiyonun, erişkinlerde neredeyse her üç kişiden birini etkili olduğuna dikkat çeken Van SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, tanı konulmayan ve tedavi edilmeyen hipertansiyonun, böbrek, beyin, kalp ve damar sisteminde kalıcı hasar yaratabildiğini ve bu nedenle küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu aralar çokça gündemde olan aort disseksiyonun (aort yırtılmasının) en sık sebebinin kontrolsüz hipertansiyon olduğunu belirten Başhekim Sarıkaya, şişmanlık, sigara, alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı tuz kullanımı, diyabet ve yaşlılığın hipertansiyonun en önemli nedenleri arasında yer aldığını ifade etti.

“HİPERTANSİYON MUTLAKA HEKİM TARAFINDAN TAKİP EDİLMELİDİR”

Hipertansiyon konusunda önemli uyarılarda bulunan Başhekim Sarıkaya, “Tanı genelde gecikiyor ve tanı alınsa bile etkin tedavi gecikiyor. Hipertansiyonu olan yaklaşık beş kişiden yalnızca biri hastalığının farkında ve hastalığı etkin bir şekilde tedavi ederek kontrol altına alıyor. Tansiyon ölçümü sadece baş ağrısı atakları olunca yapmak yanlış. Kan basıncı ölçümü mutlaka düzenli aralıklarla yapılmalı. En sık görülen kronik hastalıklardan biri olan hipertansiyon, erişkinlerde neredeyse her üç kişiden birini etkiler. Tanı konulmayan ve tedavi edilmeyen hipertansiyon, böbrek, beyin, kalp ve damar sisteminde kalıcı hasar yaratabiliyor ve bu nedenle küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Bu aralar çokça gündemde olan aort disseksiyonun (aort yırtılmasının) en sık sebebi kontrolsüz hipertansiyondur.  Sıklıkla hipertansiyonun bir sebebi olmaz (esansiyel) ancak şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı tuz kullanımı, diyabet ve yaşlılık, hipertansiyonun en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklardan biri olan hipertansiyonun mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması halinde inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma gelişmesine neden olabilir. Hipertansiyonu etkili bir şekilde tedavi etmek ve hastalığın getireceği riskleri ortadan kaldırmak için hareketi arttırmalı, ilaç kullanmalı ve tuz tüketimi azaltılmalıdır. Hastalık bazen hiç semptom vermeden organ hasarlarına yol açması nedeniyle sessiz katil olarak nitelendirilir” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —