9902,02%0,76
34,75% 0,05
36,54% 0,02
2955,36% 0,16
4829,41% -0,20
Van'da soğuk havanın kendini iyiden iyiye hissettirmesi ve soğuk algınlığı hastalıklarının artması ile birlikte, birçok vatandaş aktarlardan aldıkları kış çayını tüketmeye başladı.
Son yıllarda Van'da soğuk hava ile birlikte aktarlarda yoğunluk baş gösteriyor. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıkların yanı sıra, astım, bronşit, koah gibi kronik hastalıklar da nüksetmeye başladı. Bu hastalıklardan korunmak isteyen birçok kişi ilaç kullanımının yanı sıra, aktarlarda satılan bitkisel ürünlere yöneliyor.
Van'da yaklaşık 30 yıldır 'Ganibaba Baharatçısı' olarak bilinen ve aynı zamanda Ahlat Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Abdulgani Kaya, kendi özel karışımıyla kış çayı yapıyor.
Oğlu Ebubekir Kaya ile birlikte işlettikleri baharatçı dükkanına son zamanlarda yoğun ilginin olduğunu belirten Abdulgani Kaya, vatandaşların soğuk algınlığına yakalanmamak veya yakalanmışlarsa çabuk atlatmak için bitkisel ürün kullandıklarını söyledi.
"ÖZEL KIŞ ÇAYIMIZ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR"
Kendi yaptıkları ve birçok farklı bitki karışımından oluşan kış çayını anlatan Abdulgani Kaya, "Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyoruz. 1995 yılından beri bu sokakta çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi kışın aktarlarda yoğunluk oluyor. Çünkü hava soğuyor ve ister istemez soğuk algınlığında artış oluyor. Eskiden soba kültürü vardı. Sobanın üstünde tarçınlar, zencefiller, ıhlamurlar kaynardı. Bu kültür yavaş yavaş kayboluyor. Doğalgazlı, kaloriferli evlerde hastalık ister istemez biraz daha artıyor. Şimdi bizler de bu tecrübemizle hem kendimiz, hem de vatandaşların soğuk algınlığı hastalığını çabuk atlatması için kış çayı hazırlıyoruz. 30 yıllık tecrübemizle en iyi kış çayının nasıl yapılacağını iyi biliyoruz. Yaptığımız kış çayı yoğun ilgi görüyor" ifadelerini kullandı.
Yaptıkları kış çayına hangi bitkisel ürünlerin katıldığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Abdulgani Kaya, "Vatandaşların bir kısmı sadece bir tane bitkisel üründen kullanıyor. Bu da pek etki etmiyor. Örneğin ada çayı veya ıhlamur alıp, bir gün veya iki gün kullanan vatandaşlarımız, soğuk algınlığından kurtulamadıklarını söylüyor. Tabi bir iki kez kullanmakla hastalıklar geçmez. Bunları birçok kez kullanmak lazım. Bazen bir hafta, bazen iki hafta. Son yıllarda grip hastalığı biraz daha ağır seyrediyor. Bazen üç-dört hafta bile bitkisel ürünlerin kullanılması gerekiyor. Biz ise sadece bir-iki bitkisel ürün değil, yaptığımız kış çayına birçok bitkisel ürün katıyoruz. Tarçın, havlucan, zencefil, kara biber, ada çayı, nar çiçeği, kuşburnu, hatmi çiçeği, karanfil, ıhlamur gibi ürünlerden kış çayımızı hazırlıyoruz. Bu kış çayını bizler de tüketiyoruz. Kış çayına kattığımız bazı bitkisel ürünler, evlerde küçük çocuklara da çok iyi geliyor. Astım, öksürük, nefes darlığı, bronşit, ciğerlere vs. çok faydalı" şeklinde konuştu.
Vatandaşlara, 10-150 liralık kış çaylarından verdiklerini ve memnuniyet oranının çok iyi olduğunu ifade eden Abdulgani Kaya, vatandaşların memnun olmasından dolayı da mutlu olduklarını dile getirdi.
Kış çayının yanı sıra baharat dükkanlarında satılan birçok ürünün faydasına değinen Aktar Ebubekir Kaya ise, son zamanlarda boğaz ağrıları ve bronş yollarının açılması için çeşitli kozalak macunlarının satıldığını dile getirdi. Çeşitli yağların vücuda çok iyi geldiğini söyleyen Ebubekir Kaya, "Yılın her ayı bu ürünlere ilgi var. Ama Aralık ve Mart ayları arasında aktarda satılan ürünler daha fazla ilgi görüyor. Bizler de vatandaşların şikayetlerine göre en iyi ürünü vermeye gayret gösteriyoruz. Egzema için kremler var, çeşitli hastalıklara iyi gelen sabunlar var, yine farklı rahatsızlıklar için birbirinden farklı bitkilerden yapılmış ürünler var. Bu ürünlerin nasıl kullanılacağı konusunda da vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Sattığımız ürünler tamamen doğal ve kimyasal karışım içermiyor" diyerek sözlerini tamamladı.