9478,78%0,59
38,09% 0,17
43,24% 0,10
3952,10% 0,66
6368,64% 0,69
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde Bitlis Eren, Hakkâri, Iğdır, Muş Alpaslan ve Siirt Üniversitelerinin katılımıyla toplam 6 üniversitenin iş birliğiyle gerçekleştirilen fuarda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kariyer fuarlarını, gençlerimizin gelecek projeksiyonlarını şekillendirmek için ilk temas noktalarından biri olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Van Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılışı yapılan ve ilk günden yoğun ilgi gören Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'na Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, İl Başkanı Abdulahat Arvas, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Bitlis Eren, Hakkâri, Iğdır, Muş Alpaslan ve Siirt Üniversitelerinin rektörleri, kamu kurum amirleri, STK temsilcileri, dernek başkanları, öğrenciler ve çok sayıda kişi katılım sağladı.
'Yetenek Her Yerde' sloganıyla 2019 yılından bu yana gerçekleştirilen Bölgesel Kariyer Fuarlarından Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF) Van YYÜ'nün ev sahipliğinde ikinci kez kapılarını açtı. Bugün açılışı yapılan ve bugün de devam edecek olan fuara 50 binin üzerinde katılım öngörülüyor.
200'ü aşkın kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerinin stant açtığı fuara, özellikle Van YYÜ'de okuyan öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Standları tek tek ziyaret eden öğrenciler, işgücü piyasasıyla köprü kurarak, istihdam ve üretkenliği konusunda önemli bilgi sahibi oldular.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen fuarda eğitim ve atölye çalışmaları, öğrenci kulüpleri ile görüşmeler, firmaların stant açması, işverenlerin mülakatlar yapması gibi çeşitli etkinlikler de yer aldı.
Fuarda İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Van YYÜ Akademik Orkestrası müzik dinletisi sundu. Van YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü gösterisinin ardından protokol konuşmaları yapıldı.
BAKAN KACIR: "TEKNOLOJİ VE İNOVASYON EKONOMİK GÜCÜN MERKEZİNE OTURDU"
Fuarda açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, insanlığın, çağlar boyunca her seferinde sınırlarını aşarak yeni eşiklere ulaştığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen kariyer fuarımızın; bölgenin beşerî sermayesinin güçlendirilmesi, genç istihdamının artırılması ve üniversite-sanayi iş birliğinin pekiştirilmesi açısından verimli geçmesini temenni ediyorum. İnsanlık, çağlar boyunca her seferinde sınırlarını aşarak yeni eşiklere ulaştı. Tarımdan sanayiye, sanayiden bilgi toplumuna evrilen bu süreçte fiziksel varlıklardan ziyade bilgi, teknoloji ve inovasyon ekonomik gücün merkezine oturdu. Bu tabloda insan kaynağının en değerli sermaye olduğu bilinciyle hareket eden ve yetenek gelişimini stratejik bir öncelik haline getiren ülkelerin, geleceğin liderleri olacağını söylememiz mümkün. Nüfusunun ortanca yaşı 34 olan bir ülke olarak birçok gelişmiş ülkeye kıyasla 10-15 yaş daha genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Biz, bu demografik avantajı ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefimizin temel dayanağı olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için attığımız her adımın odağına insan kaynağımızı yerleştirerek son 22 yılda büyük işler başardık. Türkiye'yi; kendi eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını geliştirebilen ve üretebilen, büyük atılımlara imzasını atan bir ülke konumuna yükseldik" dedi.
BAKAN KACIR: "TÜRKİYE'NİN MÜHENDİSLERİ HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR"
Ülkemizin insansız hava aracı üretiminde dünyada lider pozisyona eriştiğini söyleyen Bakan Kacır, "60 yıllık yerli ve millî otomobil rüyamızı, Togg'la gerçeğe dönüştürdük. Artık imkânsız zannedileni Türkiye'nin girişimcileri başarıyor, Türkiye'nin mühendisleri hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. Elde ettiğimiz bu tarihi kazanımların devamını getirmek ve gençlerimizin potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki; günümüz dünyasında teknolojik dönüşüme öncülük yapan ve yön veren esasen gençlerdir. Bu anlayışla; gençlerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürebileceği ve geleceğin yetkinlikleriyle erken yaşlarda tanışabileceği iklimi inşa ediyoruz. 2018'den bu yana yurdun dört bir yanında düzenlediğimiz TEKNOFEST'ler ile gençlerimize "fikirden ürüne" giden yolları açıyor, özgün ve milli teknolojiler üretme kabiliyetlerimizi daha da artırıyoruz. 81 ilimizin tamamında kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyelerimizde, gençlerimize bilim ve teknoloji dünyasının kapılarını sonuna kadar açıyoruz. Bilim merkezleri, bilim söyleşileri ve bilim fuarları, bilim olimpiyatları ve proje yarışmalarıyla bilim kültürünü güçlendiriyoruz. "Sektör Kampüste" programımız ile üniversite öğrencilerine, sektör profesyonelleri tarafından güncel ve sahadan içeriklerle hazırlanarak zenginleştirilmiş dersler alma imkanı sunuyoruz. Milli Teknoloji Uzmanlık Programlarımızla; teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim altyapımızın ihtiyaç duyduğu alanlarda, gençlerimizi geleceğin yetkinlikleriyle buluşturuyoruz. Üniversitelerimizdeki teknoloji kulüplerini güçlendirmek, yenilikçi fikirlerin önünü açmak ve gençlerimize Ar-Ge'den girişimciliğe uzanan geniş bir yelpazede destek sunmak amacıyla Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformunu kurduk. Bu yıl sonuna kadar hayata geçireceğimiz 50 Milli Teknoloji Atölyesi ile; bilim ve teknoloji yarışmalarına katılan takımların ihtiyaç duyduğu her türlü makine, teçhizat ve sarf malzemelerini bir arada sunacağız" diye konuştu.
BAKAN KACIR: "FUARLAR KISA SÜREDE BÖLGE GENÇLERİMİZİN GELECEKLERİNİ ŞEKİLLENDİRMESİ İÇİN YETKİN BİR ADRES HALİNE GELDİ"
Öğrencilerin birlikte çalışarak yenilikçi projeler geliştirebileceği, iş birliği ve üretkenliği teşvik eden mekanlar oluşturacaklarını belirten Bakan Kacır, "Elbette gençlerimizin doğru yetkinliklerle buluşması kadar önemli bir diğer husus da, iş hayatına atıldıklarında hayalleriyle ve hedefleriyle örtüşen bir çalışma ortamına sahip olmalarıdır. Bu bakımdan; kariyer fuarlarını, gençlerimizin gelecek projeksiyonlarını şekillendirmek için ilk temas noktalarından biri olarak değerlendiriyoruz. İlki 2019'da düzenlenen ve bu yıl 200'den fazla kamu ve özel sektörden paydaşla düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı, kısa sürede bölge gençlerimizin geleceklerini şekillendirmesi için yetkin bir adres haline geldi. Fuar, aynı zamanda bölgede yatırımları bulunan ve bölgeye yatırım planlayan öncü firmalarımız için de gençlerimizle bir tanışma vesilesi oldu. Son 22 yıldır "yaradılanı severiz yaradandan ötürü" şiarıyla bölgemizde yürüttüğümüz eser ve hizmet siyaseti, hamdolsun meyvelerini veriyor. Tarih boyunca pek çok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, güzide topraklarımızı, bölgemizi hak ettiği konuma taşıdık. Yıllar yılı hizmetten mahrum bırakılmış, ötelenmiş olan Doğu Anadolu'yu yatırımın, üretimin, istihdamın çekim merkezi haline dönüştürdük" ifadelerini kullandı.
BAKAN KACIR: "YENİ YATIRIMLARA KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ"
OSB'lerde 65 binden fazla ilave istihdam sağladıklarını belirten Bakan Kacır, "Bölgemizde yer alan illerimizde 4 yeni OSB kurduk ve toplam OSB sayısını 20'ye yükselttik. Sanayi alanlarımızın büyüklüğünü 2 bin 500 hektardan 6 bin 300 hektara çıkardık. OSB'lerimizde 65 binden fazla ilave istihdam sağladık. Yatırım teşvik sistemimizle; 556 milyar lira yatırım tutarına sahip ve 317 bin vatandaşımıza gelir kapısı olacak 6 bin 553 yatırımı destekledik. Bölgemizin katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının tesis edilmesinde önemli rol üstlenen; 5 teknopark, 7Ar-Ge merkezi ve 1 tasarım merkezi kurduk. Bölgemizin kaderini değiştiren tüm bu atılımlara, yeni yatırımlara kararlılıkla devam edeceğiz. Kalkınmanın ve istihdamın odak noktası haline getirmeyi sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nı Doğu'dan yükselen bir zeminin üzerine inşa edeceğiz. Bölgemizdeki her bir gencimizin potansiyelini keşfetmesi adına onlara her türlü imkânı sunmayı sürdüreceğiz. Bakınız; Van Valiliğimiz ve Van Büyükşehir Belediyemiz ile yapılan iş birliği doğrultusunda şehrimizdeki okulları, kütüphaneleri 758 binden fazla TÜBİTAK popüler bilim kitabıyla buluşturduk. Az önce de 19. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Van Bölge Proje sergisine katılan gençlerimizle bir araya geldik. Onların araştırmacı ruhla gerçekleştirdiği projeleri, bizzat kendilerinden dinleme imkanı elde ettik. Bu salonda yarınlarımızın umudu olarak, bir inci tanesi misali parlayan gençlerimiz de; büyük ve güçlü Türkiye yolunda kilit rol oynayacak geleceğin bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleridir. İnanıyorum ki; gençlerimiz, "Yapamazsınız!", "Başaramazsınız!" diyenlere inat, "Tam Bağımsız ve Müreffeh Türkiye"yi inşa edecek. "Türkiye Yüzyılı"nda; Vecihi Hürkuş'un, Nuri Demirağ'ın yarım kalmış hikâyelerini tamamlayarak, ortaya koydukları çabayla, inanmışlık ve adanmışlıkla devralacağı mirası daha da ileriye taşıyacak. Sözlerime son verirken; Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nın tüm katılımcılarımıza, bölgemize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.
VALİ BALCI: "VAN'IMIZI İLERLETMEK İÇİN HER ALANDA ÇALIŞIYORUZ"
Daha sonra söz alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise, Van'ı her alanda imar, ihya ve inşa etmek için canla, başla çalıştıklarını belirterek, "Sayın bakanım doğanın, tarihin, kültürün harmanlandığı müthiş bir zenginlik olan doğunun incisi dediğimiz, asaletli, vatanperver, çalışkan ve iyi insanların yaşadığı Van'ımızda sizi ve kıymetli ekibinizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Yetenek her yerde sloganıyla düzenlenen bu fuarda bulunmaktan da büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Fuarın düzenlenmesinde emeği, katkısı geçen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli'ye ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Fuarın gençlere hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'miz her alanda ilerlerken, gelişirken, inşallah önü de, ufku açık. Bu coğrafya da her yıl güneş gibi parlarken, biz de Sayın Cumhurbaşkanımız riyasetinde, siz kıymetli bakanlarımızın ve kamu kurum kuruluşlarının, bakanlık temsilcilerinin bizlere verdiği destekle beraber, Van'ımızı her alanda geliştirmek, ilerletmek, vatandaşlarımızı ve kıymetli hemşerilerimizin huzurlarına, refahlarına, zenginliklerine katık sağlamak, Van'ımızı her alanda imar, ihya ve inşa etmek için bütün ekip arkadaşlarımızla beraber, yüksek uyum içerisinde, birbirimizi severek, kollayarak, gözetleyerek, amacımız, hedefimiz Vanlı hemşehrilerimiz diyerek, bahane üretmeden, mazeret üretmeden, problem üretmeden, yorulmadan, bezmeden, aşkla, şevkle, canla, başla Van'ımızı ilerletmek için her alanda çalışıyoruz. Eğitim alt yapısının hazırlanmasında, sağlık alt yapısına, sanayi teknoloji alanındaki kıymetli ulaşım, iletişim, enerji sektörüne, sosyal politikalardan tarım ve hayvancılığa, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarının kolaylaştırılmasından, kamu hizmetlerinin kolaylaştırılmasına, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinden, yaşamın ve hayatın her alanına ekip arkadaşlarımızla birlikte dokunmak için canla, başla çalışıyoruz. Van'ımızda her alanda güzel işler yapıldı. Güzel işler yapılıyor ve inşallah yapılmaya da devam edecek. Bu yatırımlar Vanlı gençlerimize ve çocuklarımıza çok büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.
KARAGÖZOĞLU: "DÜNYADA GÜÇ DENGELERİ DEĞİŞİYOR"
Akabinde söz alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise, bilginin önemine vurgu yaparak, "Sevgili gençler, sizlere Geleceği inşa etme yolunda önemli bir sorumluluk düştüğünü belirtmek isterim. Bugün dünyada güç dengeleri değişiyor. Bu güç artık petrol rezervleriyle, doğal kaynaklarla, toprak büyüklüğüyle ölçülmüyor. Bizim yeni ölçü birimimiz bilgi. Günümüzde güç veriyi yönetenin, teknolojiyi geliştirenin, bilgiyi işleyenin elinde bilgiye sahip olan, geleceğe de sahip oluyor. Kodlama bilen, siber güvenliği bilen, yapay zeka geliştiren, büyük veriyi analiz edebilen bireyler artık sadece birer çalışan değil, oyunun kuralını belirleyen kişiler haline geliyor. Bugün etrafımızda dönüp baktığımızda teknolojiye yön veren tüm ülkelerin arkasında çok güçlü insan kaynağı olduğunu görüyoruz. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımız'ın liderliğinde Türkiye yüzyılı ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda BTK olarak bu nitelikli insan kaynağını oluşturmakta kararlıyız. Çünkü biz sizleri sadece izleyen değil, yön veren, sadece takip eden değil, yöneten bir nesil olarak görmek istiyoruz. Güçlü bir dijital altyapı kurmak elbette önemli. Ama o altyapıyı yönetecek, geliştirecek, dönüştürecek nitelikli insan kaynağını yetiştirmek işte meselenin özü burada. Bu noktada bizim en büyük argümanımız, sizinse en büyük şansınız BTK Akademi" ifadelerini kullandı.
KARAGÖZOĞLU: "BU TOPRAKLARDA HER ZAMAN HAYAL KURANLAR KAZANDI"
BTK Akademi sayesinde Türkiye'nin dört bir yanındaki gençlere eriştiklerini belirten Karagözoğlu, "Bu bilgi platformunun bugün 2,5 milyon dan fazla kayıtlı kullanıcıya ulaşmasında hepinizin payı var. Burada yazılım, siber güvenlik, yapay zekâ, veri analitiği gibi alanlarda sunduğumuz 150.000 dakikayı aşan 300'den fazla eğitim içeriğiyle bir eğitim üssü olarak gençlerimizin geleceğini liderleri olmaya hazırlıyoruz. Çünkü sizlerin eğitimi bizler için çok önemli. Sevgili gençler, siz yeter ki çalışın, üretin ve bu ülkenin geleceğini birlikte şekillendirelim. Unutmayın ki bu topraklarda her zaman hayal kuranlar kazandı. Çünkü bu millet tarih boyunca kurduğu hayallerin eseri olarak kendi medeniyetini kurdu, kendi yolunu çizdi, kendi imkanlarıyla kendi üretimini yaptı, gelişti, geliştirdi. Bundan sonra da böyle olacak. Ama şunu da unutmamamız gerekiyor. Bu iş sadece kurumların ya da bakanlıkların taşıyacağı bir yük değil. Bu vizyonun asıl taşıyıcısı siz gençlersiniz. BTK Akademi'yi ve daha birçok projemizi hayata geçirmemizdeki en büyük amacımız işte bu sorumluluğu gençlerimize aktarmak. Her birimizin içinde bu ülkenin geleceğini şekillendirecek gücü taşıdığına inanıyorum. Hangi alanda olursanız olun, hangi sektörde yer alırsanız alın, yenilikçi fikirleriniz ve çalışmalarınızla bu milletin yarınına ışık tutacaksınız Bizim bu yolculukta yanımızda olan her bir genç sadece kendi hayatını değil, Türkiye'nin dijital geleceğini de inşa edecek" dedi.
ŞEVLİ: "FUARLAR GENÇLERİMİZİN KARİYER YOLCULUĞUNDA GERÇEK BİRER DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTUR"
Son olarak söz alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, fuarın yalnızca bir kariyer etkinliği değil, gençlerin hayallerini gerçeğe, iş dünyasının vizyonunu geleceğe taşıyacak güçlü bir köprü olduğunu belirterek, "DAKAF'25 olarak, Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin ev sahipliğinde ve Bitlis Eren, Hakkâri, Iğdır, Muş Alparslan ve Siirt Üniversitelerimizin değerli iş birliğiyle sizlerle bir kez daha buluşuyoruz. Bu fuar, yalnızca bir kariyer etkinliği değil; gençlerimizin hayallerini gerçeğe, iş dünyasının vizyonunu geleceğe taşıyacak güçlü bir köprüdür. Yetenek Her Yerde" sloganıyla 2019'da başlayan Bölgesel Kariyer Fuarları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin koordinasyonunda, üniversitelerimizin, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, meslek odalarımızın güç birliğiyle hayata geçirilmiştir. 13 farklı bölgede gerçekleşen bu etkinlikler, gençlerimizin kariyer yolculuğunda gerçek birer dönüm noktası olmuştur. Geçtiğimiz yıl, 2024'te, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak, beş kıymetli paydaş üniversitemizle birlikte DAKAF'24'e ilk kez ev sahipliği yaptık. 50 binden fazla gencimiz, 200'ün üzerinde kamu ve özel sektör temsilcisiyle bir araya geldi. Bu fuar, hem gençlerimizin geleceğe dair umutlarını pekiştirdi hem de iş dünyasına bölgenin potansiyelini ve yetenekli insan kaynağını daha yakından tanıma imkânı sundu. Bugün, o başarıyı DAKAF'25 ile daha da ileriye taşıyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana bilimin, kültürün ve yeniliğin merkezi olma misyonunu sürdürmektedir. Bu misyon, sizlerin desteğiyle daha da güçlenmektedir. DAKAF'25, kamu, özel sektör ve sivil toplumun gençlerimize daha iyi bir gelecek sunma kararlılığının simgesidir" dedi.
ŞEVLİ: "ÜLKEMİZİN TEKNOLOJİ HAMLESİNE KATKI SUNUYORUZ"
Bölgesel eşitsizlikleri kaldırmak, gençleri en iyi şekilde yetiştirmek, hayallerine kavuşmalarını sağlamanın bir görev ve bir borç olduğunu vurgulayan Rektör Şevli, "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak bu şuurla hareket ediyoruz. Yeni Türkiye Yüzyılında hedefimiz, sadece akademik bilgi değil, iş dünyasına uyum sağlayan, nitelikli bireyler yetiştirmektir. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisimizin Ulusal Staj Programı, Yetenek Kapısı, İŞKUR Gençlik Programı gibi imkanlarıyla, öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Van YYÜ, bu milletin evlatlarını yarınlara taşıyan bir ocaktır, bir medeniyet kalesidir! Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 fakültesi, 50 araştırma merkezi, 67 öğrenci topluluğu, yaklaşık 2 bin akademisyeni, 32 bin öğrencisi ve 150 bin mezunuyla bu kentin bilim üssüdür. Bizim için eğitim; yalnızca bilgi aktarmak değil, bireyi düşünme, sorgulama ve üretme becerileriyle donatmaktır. Yapay zekâdan nanoteknolojiye uzanan disiplinlerarası çalışmalarla ülkemizin teknoloji hamlesine katkı sunuyoruz. Çünkü yarının liderleri, diplomayla değil; analitik düşünme, muhakeme ve uyum yetkinlikleriyle öne çıkacaktır. Bugün, sadece bir üniversite olarak değil, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayan, toplumsal gelişimi destekleyen, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir kampüs yaşamı oluşturan bir kurum olarak burada bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na olan bağlılığımız, dünya çapındaki çevre dostu projelerimiz ve akreditasyon süreçlerimizle bu hedefleri kararlılıkla hayata geçiriyoruz. Ayrıca 2021 yılında Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında düzenlenen Van Gölü Sempozyumu'nda Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi'ne tam entegrasyon sağlayarak, bu doğrultuda çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz" diye konuştu.
ŞEVLİ: "ÖZVERİLİ ÇALIŞMALAR, HER GEÇEN GÜN BÖLGENİN TARİHİNE OLAN SAYGIMIZI VE BAĞLILIĞIMIZI PEKİŞTİRMEKTEDİR"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bölgesel kalkınmayı sağlamak için yaptığı önemli iş birlikleriyle, hem Van'ın hem de tüm Doğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkılar sunduğunu belirten Rektör Şevli, "Van'da yürüttüğümüz kazı ve restorasyon projeleriyle, kültürel mirasımızı geleceğe taşımak için gösterdiğimiz özverili çalışmalar, her geçen gün bölgenin tarihine olan saygımızı ve bağlılığımızı pekiştirmektedir. Bu tür projeler, yalnızca eğitim değil, aynı zamanda toplum olarak birlikte daha güçlü bir gelecek inşa etme yolunda attığımız çok değerli adımlardır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, son yıllarda sağlık ve bilimde de önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri fakülteleri her yıl yüzlerce mezun verirken, Dursun Odabaş Tıp Merkezi, bölgenin tek 3. Basamak A.1 hastanesi olarak hizmet sunmaktadır. Teknolojik yeniliklerle altyapısını güçlendiren üniversite, 15.000 m²'lik Ek Acil Binası, 23.000 m²'lik Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesi, 7.255 m²'lik Hayvan Hastanesi gibi projeleri hayata geçirmiştir. Ayrıca, 15.000 m²'lik Morfoloji Binası ve bu binanın 2. etabının inşaatı, Hayvan Hastanesi 2. Etap inşaatı ve yeni başlayan PDR Merkezi inşaatı gibi projelerle altyapımız güçlendirilmektedir. Radyasyon Onkoloji Ünitesi ve Patoloji Laboratuvarı ile sağlık hizmetleri güçlendirilmiştir. Aile Sağlığı Merkezi ve yeni ambulansla önleyici ve acil hizmetler hedeflenerek Van'ın sağlık liderliği pekiştirilmiştir. Ayrıca, "Van MAT-BİL" ve "BilişimVan çatısı altında Yazılım-Van, Tekno-Van" projeleriyle eğitim kalitesini artırmayı ve gençlere fırsat sunmayı amaçlayan üniversitemiz, şehirle bütünleşerek bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmalar, üniversitenin toplumsal gelişime olan bağlılığını yansıtmaktadır" ifadelerini kullandı.
ŞEVLİ: "VAN TEKNOKENT, YETİŞTİRDİĞİ YETKİNLİKLE FARK YARATMAKTADIR"
Innovan Girişimcilik Merkezi'nde gerçekleştirdikleri çalışmalarla, girişimciliği ve inovasyonu teşvik ederek bölgesel kalkınmaya öncülük ettiklerini söyleyen Rektör Şevli, "Van Teknokent, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında DAKA'nın destekleriyle kurulan Innovan Girişimcilik Merkezi'nde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, girişimciliği ve inovasyonu teşvik ederek bölgesel kalkınmaya öncülük ediyoruz. Ayrıca, bugün burada yine Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve üniversitemiz ortaklığında hayata geçirilen Medya Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından profesyonel bir canlı yayın gerçekleştirmekteyiz. Uluslararası profesyonel TV yayını standartlarında teknik malzeme ve personelimiz aracılığıyla ülkemizde hiçbir üniversitemizin sahip olmadığı bu altyapımız için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve DAKA'ya en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Sanayinin teknolojiye erişimini artırmak ve Ar-Ge inovasyonunu teşvik etmek amacıyla kurulan Van Teknokentimiz, 2022 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi'nde Türkiye genelinde 20. sıraya yükselerek Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde lider konumuna ulaşmıştır. 2021 yılında ise genel sıralamada 16'ncı, Kuluçka Faaliyetleri kategorisinde Türkiye 3'üncüsü olan Van Teknokent, yetiştirdiği yetkinlikle fark yaratmaktadır. Burada staj yapan üniversite öğrencilerimiz, şimdiye kadar çeşitli firmalarda istihdam edilmiş ya da kendi şirketlerini kurarak girişimcilik yolculuğuna adım atmıştır. Bugün burada bulunan genç girişimcilerimizin yenilikçi hayallerini gerçeğe dönüştürmeleri için Van Teknokent olarak her türlü desteği kararlılıkla sunmaya devam edeceğiz. Biyoteknoloji, sağlık, sanayi yazılımı gibi alanlarda projeleri destekleyen Van Teknokent, 2025'te %100 doluluğa ulaşmış, artan talep nedeniyle kapasite geliştirme projesi başlatmıştır. Bu proje, firma sayısını 54'ten 200'e, ciroyu 760 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye, ihracatı 9,6 milyon USD'den 38,4 milyon USD'ye çıkarmayı hedeflemektedir. Bölgesel inovasyon ekosistemini güçlendirmeyi ve çevre ülkelerden gelen yatırımcı taleplerini karşılamayı amaçlayan ve 20 yıllık girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin temelini oluşturacak bu vizyon projesi, Van ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamayı planlamaktadır" dedi.
"VAN OSB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU HEM ŞEHİR EKONOMİMİZE GÜÇ KATACAKTIR"
Rektör Şevli konuşmasının devamında, "Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Van OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzu ve bu yüksekokulumuzda artan endüstriyel ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçların karşılanmasında gerekli olan sanayi sektörü için nitelikli ara insan gücünü, iş gücünü yetiştirmek amacıyla Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü, Kaynak Teknolojisi ile İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programlarını açtık. Sayın Bakanım sizlerin "Dijital Dönüşüm Destek Programı" kapsamında dijital dönüşüm alanındaki yatırımları, teşvik sistemi kapsamında öncelikli yatırımlar olarak desteklediğinizi biliyoruz. Buna yönelik olarak nitelikli ara eleman gücünü desteklemek için Dijital Fabrika Teknolojileri, otonom sistemler teknikerliği gibi bölüm açma teklifimizi de YÖK'e ilettik. Bu gücün bilinçli, tecrübeli, idealist ve bilimsel bir öngörüde yetiştirilmesi pratik ve uygulamalar ile mümkündür. İhtiyaç duyulan uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak oluşturacağımız eğitim programları ile birlikte aynı zamanda Mesleki Eğitim Geliştirme Merkezi (MESGEM) mantığı ile açmayı hedeflediğimiz kısa süreli sertifika programları bölgedeki gençliğin istihdam edilebilmesine katkı sağlayacaktır. Sayın Bakanım hemen bu fuar merkezinin bitişiğindeki 22 dönümlük araziyi Van OSB yönetimi üniversitemize tahsis etti. Sayın Bakanım sizlerin desteğiyle buraya yapılacak Van OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu hem üniversitemize hem de şehir ekonomimize güç katacaktır. Bunun yanı sıra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B programlarında 2024'te büyük başarı elde etti. Toplam 348 proje başvurusundan 175'i destek alan Van YYÜ, %50 başarı oranıyla Türkiye'de öne çıktı. Üniversitemizin kabul edilen proje sayısı %143 arttı. Üniversitemiz, 2209-B'de ilk kez 6 başvurudan 2'sini kabul ettirerek sanayiye yönelik önemli katkılar sağlanacak projeler geliştirdi. Bu başarı, öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve BAP Mentörlük Sistemi'nin ortak çabasıyla sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'a günün anısına hediye takdim ederken, Bakan Kacır da Rektör Şevli'ye hediye takdim etti.
Daha sonra açılış kurdelesinin kesilmesi ile Bakan Kacır ve beraberindekiler fuar alanındaki standları gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Öte yandan Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nın basın sponsoru olan Basın İlan Kurumu Van Şubesi de fuar alanında stant açarak, öğrencileri yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.