Takva: TSO'yu şeffaflık ilkesiyle yönetiyoruz!

Takva: TSO

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 2024 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, görevde oldukları süre zarfında TSO'yu şeffaflık ilkesiyle yönettiklerini dile getirdi.

Takva, gelir giderlerin de kalem kalem yazılarak oda girişine asıldığını belirtti.

Van'da bulunan yerel ve yaygın gazetecilerle bir araya gelen Van TSO Başkanı Necdet Takva ve yönetim kurulu üyeleri, 2024 yılında yapılan çalışmaları kamuoyuna duyurdu. İlk olarak söz alan Başkan Takva, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarının gününü tebrik etti.

Daha önce 6 ayda bir gazetecilerle bir araya gelerek, yapılan çalışmaları şeffaf şekilde kamuoyuna duyurduklarını söyleyen Takva, sonraki süreçte yoğunluktan kaynaklı değerlendirme toplantısını yılda bir yaptıklarını anlattı.

Van'da gazetecilerle en fazla bir araya gelen ve gelir-giderleri şeffaf şekilde açıklayan tek kurum olduklarını ifade eden TSO Başkanı Necdet Takva, diğer meslek odalarından da aynı şeffaflığı beklediklerini söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Van TSO Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Sayman Üye Burak Gültepe, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahri Borak, Kadir Gülgeldi ve Reşit Yaren 2024 faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TAKVA: "DEMOKRATİKLEŞMENİN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ DE ŞEFFAFLIKTIR"

Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden birinin ihale yasası olduğuna dikkat çeken Başkan Takva, "Van Ticaret ve Sanayi odası olarak her yıl düzenli olarak odamızın durumunu şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyuruyoruz. Nihayetinde halkın, kamuoyunun, yâda doğrudan hedef kitlemizin bilgi edinme hakkına duyduğumuz saygı, sizlerin bilgi edinme hakkına duyduğumuz saygının bir yansıması olarak değerlendirmenizi istiyorum. Biz bunu bir şeffaflık iklimine dönüştürmek istiyoruz. Bu toplantı sonucunda çıkacak olan faaliyet göstergelerimiz en azından rakamsal olarak Van Ticaret ve Sanayi Odamızın girişine asılacak ve 1 yıl boyunca üyelerimizin verdiği aidatların ne kadar olduğu, bu aidatların hangi kalem başlıklarında harcandığını görecekler. Bunu Türkiye'de yapan başka meslek odası yok. Türkiye'de 365 tane oda ve borsa var. Bununla beraber belki on binlerce meslek odası var. Biz bunu Van'dan başarmaya çalışıyoruz. Bunu bir kültüre dönüştürme çabası içerisindeyiz. Bunu yaptığımız için de en çok eleştirilen odalardan biriyiz. Van'da şu anda 40 tane meslek odası var. Hepsine saygı duyuyoruz ve hiç biriyle bir problemimiz yok. Demokratikleşmenin en önemli unsurlarından biri de şeffaflıktır. Bu kurumu ve meslek odasını kim yönetiyorsa yönetsin, hangi siyasi görüşten olursa olsun, eğer onu gerçekten hesap verebilir düzeyde yönetiyor ve bu hesabı da verebiliyorsa, en demokrat kuruluş ta o odur, en hesap verebilir de odur. En toplumsal barışa katkı sunabilen de odur diye düşünmemizde fayda var. Türkiye'de en fazla anti demokratik uygulamalardan bir tanesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden birinin ihale yasasıdır. İhale kanunlarıdır. AK Parti'nin 2002'den beri belki de ilerleyemediği tek alanlardan bir tane odur. Bir adım ileri iki adım geri. Kamunun mal ve hizmet alımları konusunda şeffaflığı yakalayamadığımız sürece biz ülkemizde demokrasiden bahsedemeyiz. İleri demokrasi dediğimiz ülkeler bizim gibi düşünün ülkeler değil. Hesap verebildikleri ölçüde ileri demokratik bir düzeye ulaşır. Biz bunu da yanlış anlıyoruz. O yüzden her yıl yaptığımız gibi bu yıl da sizlerle yapmaya çalıştığımız şey, ülkemizin en doğusu Van'dan ülkenin en azından hesap verebilirliği açısından bir pençe açıp, demokrasiye de bu anlamda katkı sağlama çabasıdır" dedi.

TAKVA: "HESAP VEREBİLMEK ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEY"

Kentteki bütün kurumların şeffaf olması gerektiğini belirten Başkan Takva, "Siyaseten yâda toplumsal yönetsel anlayış açısından çok gerici bir anlayış olabilir. Ama hesap verebilirlik konusunda gerçekten samimi bir yaklaşım içerisinde olan oluşumlar, demokratik oluşumlardır. Hesap verebilir oluşumlardır, sürdürülebilir oluşumlardır. Basın mensuplarının da bu anlamda meseleye bu zaviyeden meseleye bakmalarını rica ediyorum. Hesap verebilirlik çok önemli bir şeydir. Çok kıymetli bir şeydir. Bütün kurumlar şeffaf olsunlar. Yıllık faaliyetlerini anlatsınlar. Kamu kurumları özellikle çok şeffaf olmalı. Kamu kurumların maalesef bilgi alamıyoruz. Her yıl yaptıkları faaliyetleri ve bunları neyle yaptıklarını, nasıl yaptıklarını, düşünün bütün kurumlar şu kadar gelirimiz oldu, şu kadar giderimiz oldu, bu kadar çalışanımız var, bu kadar faaliyet yürüttük deseler muhteşem bir şey olur. O yüzden Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak arkadaşlarımızla göreve geldiğimiz günden bu yana hiç sektirmeden, önceleri 6 ayda bir, son dönemlerde ise her yıl düzenli olarak yaptıklarımızı şeffaf bir şekilde Van halkına açıklıyoruz. Ama sadece Van'da değil Türkiye'de bir sorun var. Soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalıştığınız sürece, soruların sayısı artıyor. Tuhaf bir durum var. Hakkında en çok konuşulan oda Van Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Basınla en çok bir araya gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Sizlerle en çok paylaşımları yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Böyle de bir metafor var. Ne kadar şeffaflık, o kadar sorgulama, o kadar dayak yeme, o kadar saldırı. Tuhaf bir durum var. Ne olacak peki? Bu işin neresinden tutalım diye zaman zaman kendimizi sorgulamıyor değiliz. Lütfen bu yaptığımız faaliyetin toplumsal demokrasinin gelişmesine bir kere öncelikle hizmet ettiğini bilmenizi rica ediyorum. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın oluşturduğu kültürü lütfen sahiplenin. Bunu dayatın ve isteyin. Biz isteyince istenmeyen adam oluyoruz. Bunu siyasi partiler, dernekler, meslek odaları, yerele yönetimler, tepeden aşağıya kadar bütün kamu kurumlarının yapması gerekiyor. Bu bir güvendir. Bunu en çok yapan ülkeler demokratik ülkelerdir. Avrupa'da bütün firmalar şeffaftır. Türkiye'deki hiçbir firmanın durumlarını bilmiyoruz. Acayip bir gizem ve sır var. O yüzden Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir kültür yapmaya çalışıyoruz. Bu bir kültüre dönüşmeli. Geldiğimiz günden beri bunu yapmaya çalışıyoruz. Bütün kararlarımızı oy birliği ile alıyoruz. Reddettiğimiz kararları da oy birliği ile reddediyoruz. O yüzden bütün kararlarımız oy birliği ile çıkıyor. Van'da belki de bunu başaracak bir yönetsel anlayış yoktur" diye konuştu.

TAKVA'DAN VAN MUTFAK SANATLARI VE GASTRONOMİ MERKEZİ İLE EĞİTİM VAKFI MÜJDESİ…

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Van Mutfak Sanatları ve Gastronomi Merkezi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı'nı kuracaklarını müjdeleyen Başkan Takva, "Turizmde önemli bir destinasyon haline gelen gastronomi meselesidir. Bu konuda Van Ticaret ve Sanayi odası olarak son iki yıldır epey bir çalışma yapıyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede 2025 yılı içerisinde Van Mutfak Sanatları ve Gastronomi Merkezi'nin oluşturulması konusunda bir proje çalışmamız var. İnşallah 2025 yılı bitmeden Doğu Anadolu Van merkezli bir mutfak sanatları ve gastronomi merkezi için bir çalışmamız var. Bunun yanında Van Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı için de çalışmalarımız var. Bildiği üzere odamız 1962'de yıldır ve 62. yılına girdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde belki ileride bir ticaret üniversitesi kurmak yâda özel bir eğitim merkezi kurmak, ortaöğretim merkezi, lise gibi bunun için yüksek istişare kurulumuzdan 27 tane gönülle buna öncülük ediyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı'nı kuracağız. Ömrümüz vefa ederse biz veya bizden sonra gelecek olan arkadaşlarımız inşallah bu vakıfla, bu şehrin önemli bir eksikliğini yâda birkaç eksiğini gidermiş olacaklar. Yine bu yıl içerisinde tahkim ve arabuluculuk merkezimizin açılışını yapacağız. Tahkim merkezimiz inşallah üyelerimizin çalıştığı üçüncü şahıslar yâda birbirleriyle olan ticari anlaşmazlıkların hukuki merkezi olacak. Özellikle en çok kayıt yapan, yeni açılan şirket sayısı açısından Türkiye'de 26'ncı kentiz. 9 aylık periyotta açıklanan rakamlara göre en çok kayıt yapan, firma açılışı gerçekleştiren 26. şehiriz. Dolayısıyla bizim açılan ve kapanan şirket istatistikleri içerisinde Van her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmiştir. Bizim arkadaşlarımız şu an da burada 8 bakanlık adına burada faaliyet yürütüyorlar. Maliye, ulaştırma, çevre şehircilik, ticaret bakanlığı gibi 8 bakanlığın hizmetlerinin bir kısmı Van Ticaret ve Sanayi Odası yaptığı faaliyetlerle onlar adına gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı.

ÇELİKTAŞ: "HER PLATFORMDA SORUNLARIMIZI YÜKSEK SESLE DİLE GETİRİYORUZ"

Akabinde söz alan Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş ise, Van TSO'nun girişimleri sonrası Van Kapıköy Sınır Kapısı'nın 2019 yılında modernize edildiğini belirterek, "Girişimlerimiz sonucu; 2019 yılında Kapıköy ve 2023 yılında Razi Sınır Kapısı modernize edilerek açılışları yapıldı. İranlı yetkililerin daveti üzerine kapının açılış programına Yönetim Kurulu Başkanımız katılım sağladı. Sınır ticareti kapsamında bazı ürünlerin demiryolu ağı üzerinden ithal edilmesine yönelik çok sayıda girişimimiz oldu ve bu girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Bu noktada; Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Volkan Ağar ile çok sayıda görüşmemiz oldu. Gerek Volkan Bey gerekse Cumhurbaşkanı Danışmanı Sayın Gülşen Orhan'a bir kez daha teşekkür ederiz. Türkiye-İran Ortak Ticaret Odası'nın kurulması konusu ana gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Konuya ilişkin girişimlerimiz devam ederek, Odamız hizmet binasında yer tahsisi yapılması önerimizi da sunduk. 2011 yılında 30 olan İranlı üye sayımız 2024 yılında 700'e yaklaştı. Van TSO olarak Khoy Belediyesi'ne yapmış olduğumuz ziyaret sonucu, Khoy Belediyesi ile 'Danışma Ofisi' kurulması konusunda protokol imzaladık. Odamızın girişimleri ile son olarak 2015 yılında İran'ın Khoy kentinde yapılan Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı 2023 yılında ilimiz ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının çalışma gruplarında yer alan organ üyelerimiz tarafından; konsolosluk, banka şubeleri, transit geçiş, STM sahası, lojistik merkez, ihtisas gümrüğü, ortak OSB, serbest bölge kapılardan kimlikle geçiş konuları gündeme getirildi" dedi.

ÇELİKTAŞ: "KAPIKÖY'DEN ŞEHRİMİZE 210 MİLYON TL EKONOMİK KATMA DEĞER SAĞLANMIŞTIR"

Kente gelen İranlı turist sayılarında ciddi bir artış olduğunu belirten Çeliktaş, "Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 7/24 çalışmasına ilişkin girişimlerimiz 30 Mart 2023 tarihi itibariyle neticelenmiştir. Her platforma Sorunlarımızı yüksek sesle dile getiriyoruz. Kapıköy'ün transit geçişe açılması noktasın çok sayıda girişimde bulunduk. Batı Azerbaycan Bölgesi Vali Yardımcısı Sayın Javad Karami ile yapmış olduğumuz görüşme sonucu Kapıköy'den sınırlıda olsa TIR geçişi başladı. Bu kapsamda 2024 yılında toplamda 810 TIR giriş- çıkış yaptı. 2023 yılında 600 bin İranlı turist Kapıköy'den ilimize giriş yaparken, 2024 yılı sonu itibariyle sadece Kapıköy'den yapılan giriş sayısı 700 binin üzerine çıkmıştır. Ortalama kişi başı 300 dolar harcama yapması varsaydığımızda 210 milyon TL sadece Kapıköy'den şehrimize ekonomik katma değer sağlanmıştır. Buna Esendere ve Gürbulak'ı da eklediğimiz zaman 2024 yılında sadece İran'dan 1 milyon turist şehrimize giriş yapmıştır. 2012'te 49 bin 579, 2013'te 80 bin 80, 2014'te 134 bin 978, 2015'te 158 bin 937, 2016'da 221 bin 691, 2017'de 421 bin 977, 2018'de 232 bin 202, 2019'da 328 bin 326, 2020'de 19 bin 652, 2021'de 54 bin 126, 2022'te 496 bin 387, 2023'te 595 bin 424, 2024'te ise 719 bin 713 turist şehrimize giriş yapmış. İlimizde uzun yıllardır dillendirilen ve odamızın ana gündem maddelerinden bir tanesi olan İran Konsolosluğu'nun Van'da hizmet vermesi konusunda 2024 yılında müjdeli haberi aldık. Van TSO olarak yapmış olduğumuz girişimler sonucu; İran Cumhurbaşkanının oluru ile şehrimize İran İslam Cumhuriyeti konsolosluğu kurulması talimatı, Dışişleri Bakanlığına yazıldı. Bizim sadece İran'a bağlı kalmamamız gerekiyor ve başka pazarlara da açılmamız gerekiyor. Bu anlamda Irak Kürdistan Bölgesi'nde de bir dizi faaliyetler yaptık. Van olarak ihracat ve ithalatımız iyi durumda değil. Van'ın ihracı 25 milyon 259 bin dolar olurken, ithalatı ise 34 milyon 562 bin dolar. Van'ın sadece İran'a ihracatı 14 milyon 624 bin dolar olurken, ithalatımız ise 19 milyon 22 bin dolardır. Bu rakamlar komik rakamlardır. İki ülkenin önündeki engelleri almamış gerekiyor. Bunun için taleplerimiz devam ediyor" diye konuştu.

ÇELİKTAŞ: "KAPIKÖY'E SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR"

Taleplerle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Çeliktaş, "İran bankasının İlimizde şube açması, giriş-çıkışların pasaport yerine kimlik ile yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı'na STM sahası kurulması, Kapıköy Gümrük Kapısı'na tam donanımlı laboratuvar yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı'na İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi, İran Konsolosluğu'nun ilimizde hizmet vermesi, Sınır kapılarının yetersizliği nedeniyle; Başkale Gelincik ve Çaldıran Çilli Sınır Kapısı'nın açılması, Tahran-Van ve Erbil-Van Uçak Seferleri, Gümrük mevzuat hükümlerinin hafifletilmesi, Kapıköy Sınır Kapısı'na kantar kurulması, İki ülke arasında iş gezileri ve fuarlar gibi gidiş-gelişleri artıracak çalışmaların yapılması girişimlerimiz devam ediyor. Kapıköy'e sahip çıkmamız gerekiyor. Bu anlamda lobi faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu sorunlara biran önce çözüm bulmak için çabalıyoruz. Kapıköy'de giriş çıkış yapanların sorunlarını çözümü konusunda güzel tesisler kuruluyor. İranlı turistlere de sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

GÜLTEPE: "GELİR VE GİDERDE SON DERECE BAŞARILI BİR YILI GERİDE BIRAKTIK"

Akabinde söz alan Sayman Üye Burak Gültepe ise, 2024'ü Van TSO yönetim kurulu olarak mali açıdan son derece başarılı bir yıl olarak tamamladıklarını belirterek, "2024 yılının bütçesini hazırlarken, sene başında 40 milyon TL olarak belirlemiştik. Bunu yıl içerisinde ek bütçe ile meclisimizin oluru ile 54 milyon TL'ye bir ek bütçe hazırladık. 2024 yılının sonunda gelir bütçemizi yaklaşık %112 tutturarak 60 milyon 370 bin TL'lik bir gelir elde ettik. Aynı şekilde %99,68 oranında gider tahmini tutturarak yaklaşık 53 milyon 885 bin TL'lik bir gider bütçesi gerçekleştirmiş olduk. 2024 yılını tamamlarken, odamızı tamamen borç, harçsız bir şekilde malı açıdan 2025 yılına devrettik. 2024 yılında gider bütçemiz 54 milyon olarak gözüküyor. Bu karam belki çok olarak gözükebilir ama bu 54 milyonun 22,5 milyonu personel maaşlarına ve vergilere ödendi. Yaklaşık 10 milyon TL'sini ise oda birlik ve bakanlık harçlarına ödedik. Dolayısıyla sabit olarak 32 milyonu bunlara ödedik. 2024 yılında bizler odamızın makyajını yeniledik. Hizmet katını yeniledik. Binamızın dışındaki alanları yeniledik. Peyzaj düzenlemesi yaptık. 2025 yılı bütçesini hazırlarken dersimize çok iyi çalıştık. 2025 yılı bütçesini meclisten oy birliği ile 83 milyon 950 bin TL olarak geçirdik. Bunun oy birliği ile kabul edilmesi bizlerin ne kadar doğru bir iş yaptığını gösteriyor. Yeni yıl bütçemizin de odamıza ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Daha sonra söz alan Yönetim Kurulu Üyeleri Fahri Borak, Kadir Gülgeldi ve Reşit Yaren ise 2024 yılında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Van TSO Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Komite Başkanları, Disiplin Kurulu Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu ile Yüksek İstişare Kurulu Üyelerinin de katılım sağladığı toplantı, basın mensuplarının sorularının yanıtlanması ile son buldu.



Büyükşehir Belediyesi’nden yeni doğan bebeklere ‘Hoş Geldin Bebek’ hediyesi

Van Başak Koleji’nin geliştirdiği CNC makinesi uluslararası yarışmada birinci oldu

Van TSO: Ülkemizdeki tüm kazanımlar hepimizindir

Vanspor'dan iki transfer daha…

Van'da 31 araç daha trafikten men edildi

Takva: TSO'yu şeffaflık ilkesiyle yönetiyoruz!

Van heyetinden Ankara'ya çıkarma

Başkaleli gençlerden unutulmaz kayak deneyimi

Eşbaşkanların öncülüğünde kadınlar yeni projelerle sahada olacak

Büyükşehir Belediyesi’nden Farkındalık ve İlk Yardım Eğitimi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ 3. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Van’da silah ve mühimmat ele geçirildi

Bayram yoğunluğu başladı: Tatilciler yola çıktı

Van'da bilet fiyatları cep yakıyor

Turkuaz Edebiyat ve Kültür Dergisi’nin ‘Van’ın Kurtuluşu’ özel sayısı çıktı

EDREMİT BELEDİYESİNDEN KIYI YAPILARI İLE İLGİLİ İDDİALARA CEVAP

TUŞBA BELEDİYESİ’NDEN ÇÖLYAK HASTALARINA GLÜTENSİZ GIDA DESTEĞİ

Gürpınar Belediyesi tarafından 18 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen konut projesinde sona yaklaşıldı.

Taziye ve Teşekkür Mesajı

İPEKYOLU'NDA ARA TATİL COŞKUSU

Bir ilde oylar yeniden sayılacak

YSK, Van için gerekçeli kararı açıkladı

Van'ın kaderi ile oynayan siyasiler!

OFLAS, 'TUŞBAYA HİZMET İÇİN TUŞBAYI TANIMAK GEREK'

ARVAS, MUTLU BİR KENT TAHSİS EDECEĞİZ.!

VAN AKKÖPRÜ MAHALLESİ MUHTAR ADAYI MEHMET NACİ ÇİFTCİ İDDİALI PROJELERİNİ AÇIKLADI!!.

BU ŞEHRİN SAHİBİ SENSİN.!

ARVAS'TAN DEVRİM NİTELİĞİNDE PROJELER.!

DEVA Partisi Edremit İlçe Başkanlığı’na yeni atama

Gelecek Partisi Van 2'inci Olağan Kongresini gerçekleştirdi

Büyükşehir Belediyesi’nden yeni doğan bebeklere ‘Hoş Geldin Bebek’ hediyesi

Van Başak Koleji’nin geliştirdiği CNC makinesi uluslararası yarışmada birinci oldu

Van TSO: Ülkemizdeki tüm kazanımlar hepimizindir

Vanspor'dan iki transfer daha…

Van'da 31 araç daha trafikten men edildi

Takva: TSO'yu şeffaflık ilkesiyle yönetiyoruz!

Van heyetinden Ankara'ya çıkarma

Başkaleli gençlerden unutulmaz kayak deneyimi

Vanspor'dan Süper Lig transferi…

Eşbaşkanların öncülüğünde kadınlar yeni projelerle sahada olacak

Büyükşehir Belediyesi’nden Farkındalık ve İlk Yardım Eğitimi

Van YYÜ ile Türkiye Beyazay Derneği arasında protokol

VEDAŞ, öğrencilerle buluştu

Van Büyükşehir Belediyesi'nin yılın ilk Meclis toplantısı kayyım tepkisiyle başladı

Van'da kanser taramaları devam ediyor

Vanspor'un Antalya kampı sona erdi

Vanspor, amatör takımla berabere kaldı

Balıkesir Edremit'te Van Oturma Gecesi…

VASKİ’den Çatak’ın köyüne hayat veren su projesi

Van Büyükşehir Belediyesi’nden iş sağlığı ve güvenliği eğitimi

İpekyolu U18 haftayı galibiyetle kapattı

Türkmenoğlu: Van'a gelen hizmetlerin takipçisiyiz!

Van'da geçen yıl bin 881 kaza meydana geldi

Van'da 1 milyon 630 bin kişi uçtu

Dünyada Van İş İnsanları Zirvesi renkli geçti

CHP'li Coşkun'a vefa ödülü…

Van'da 350 çiftçi bilgilendirildi

Vanspor, Batman Petrolspor'a mağlup oldu

Van'da kitap okuma yarışması gerçekleştirildi

Promosyon görüşmeleri tamamlandı

Yükleniyor