Parti binasında düzenlenen basın toplantısında kent genelinde yaşanan trafik sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, gerek hükümet kanadının ve gerekse de yerel yönetimlerin sorunu çözmek adına bir çözüm üretemediğini vurguladı.
Van'da belediyeciliğin çok vahim bir durumda olduğunu söyleyen Başkan Sayğın, umut bağlanan çevre yolunun açılması halinde bile şehir içerisinde yaşanan trafik sorununun devam edeceğini belirtti.
"ŞEHRİMİZİN BİRÇOK SORUNU VAR"
Bundan sonraki süreçte tekrar basın mensuplarıyla sık sık bir araya gelerek kentin sorunlarını ve çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulunmaya devam edeceklerini belirten Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, "Bizler seçim önce her hafta düzenli olarak basın mensuplarıyla bir araya gelerek, kentimizin sorun ve sıkıntılarını dile getiriyorduk. Çözüm önerilerimizi ortaya koyuyorduk. Seçimlerden sonra bu toplantılarımıza biraz ara vermiştik. Bu süreçte bizler seçim öncesi beyan ettiğimiz sorunların ne kadarının yerine getirildiğini, bu sorunların çözümü için yeni seçilen belediyelerin neler yaptığını, hem izlemek hem de yeni seçilen belediye yönetimine süre vermek adına bir ara verdik. Son birkaç aydır sahada aktif olarak çalışıyoruz. Şehrin sorunlarıyla ilgili olarak yeni bir güncelleme yaptık. Mevcut durum nedir, halkın sorunları nelerdir, bunu raporlaştırdık. Bununla ilgili olarak her hafta düzenli olarak basın mensuplarıyla bir araya gelerek bu sorunları Van halkıyla paylaşacağız. Bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerimizi ortaya koymaya çalışacağız. Herkesin malumu olduğu üzere şehrimizin birçok sorunu var. Bu sorunları tek bir seferde saymakla bitiremeyiz. Hür Dava Partisi olarak şehrin en önemli sorunu olan şehir içi trafik sorununu defalarca dile getirdik. Seçim döneminde de çok aktif olarak bir proje ortaya koyduk. Bizler maalesef hem seçim öncesi yapmış olduğumuz çalışmalar, hem seçim sonrası yapmış olduğumuz çalışmalarda ilimizin temel sorunların bir tanesi olan ve bizim defalarca dile getirdiğimiz bu sorunu hem hükümeti ilgilendiren kısımlar itibariyle bir çözüm ortaya konulmadığını, hem de büyükşehir belediyesini ilgilendiren kısımlar itibariyle bir çözüm ortaya konulmadığını ve bu yönüyle bir niyette konulmadığını gördük. Çıkıp da 'bizim şu, şu projelerimiz var, ilimizin şu, şu sorunları var. Biz bu sorunlarla ilgili kısa vadede bunları yapacağız, orta vadede bunları yapacağız, uzun vadede şunları yapacağız' şeklinde bir niyet açıklaması dahi yok. Belediyecilik anlamında çok vahim bir durum. Şehre ilgisiz kalmak anlamında çok vahim bir durum" dedi.
"ŞEHİR İÇERİSİNDEKİ TRAFİK GÖRMEZDEN GELİNİYOR"
Van Milletvekillerinin şehrin sorunlarına sessiz kalmasının vahamet arz eden bir durum olduğunu söyleyen Başkan Sayğın, "Gerek AK Parti olsun, gerek HDP milletvekilleri olsun şehrin sorunlarına sessiz kalması hakikaten şehir açısından vahamet arz eden bir durumdur. Dolayısıyla bugün trafik sorunundan gidecek olursak, Van trafiğinin umudu yıllardır çevre yoluna bağlanmış durumda. Dikkatler çevre yoluna çekiliyor ama şehir içerisindeki trafik görmezden geliniyor. 'Çevre yolu yapılmadı, trafik bundan dolayı' diyorlar. Çevre yolunun Van'ın trafiğine çözümü yalnızca %10'dur. Bugün çevre yolu %100 tamamlanmış olursa, bizim trafik sorumuzun yalnızca %10'nu çözülecek. Çevre yolu Van trafiği açısından hayat-memat meselesi bir durum değil. Çevre yolu yapılır, şehir taşınır, farklı kurumlar oraya gider o ayrı bir konu ama trafik sorumuz şehir içi trafik sorunudur. Van neredeyse en son şehir gibi bir şeydir. Yani çevre yolları açısından ili transit geçecek olanlar, şehirlerarası otobüs açısından vs. diğerleri açısından çevre yolları diğer araçların şehir merkezine girmeksizin çevreden akıp gitmesi açısından önemlidir. Fakat bizim ilimizin bulunduğu konum itibariyle böyle çevresini dolaşıp, başka ile gitme gibi bir durum çok azdır. Dolayısıyla gelen sabit kalıyor. Edremit'ten Van'a gelenler çevre yolunu kullanma durumunda değiller. Yine İpekyolu ve mevcut yollar kullanılacaktır. Yine Erciş tarafından, Tuşba tarafından gelenler yine çevre yolunu kullanmayacaklardır. Yine şehrin merkezine gelmek için İpekyolu'nu ve alternatif yolları kullanacaktır. Dolayısıyla bizim sorumuz çevre yoluyla ilgili sorunun yerine getirilmesiyle ilgili değil. Halkımızın bunu bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
"ÇEVRE YOLU AÇILMAYACAK"
Van Çevre Yolu'nun yıl içerisinde kısmi olarak açılacağını ve bunun da şehre hiçbir katkı sağlamayacağını belirten Başkan Sayğın, "Çevre yoluyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir söz verdi. 2025 planlaması içerisinde Van Çevre Yolu'nun tamamlanacağı söylendi. Fakat biz gerek karayolları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde ve yapılan açıklamanın ayrıntılarına baktığımızda Van Çevre Yolu üç aşamalı bir çevre yoludur. Edremit etabı var, İpekyolu etabı var ve Tuşba etabı var. Şu an Van için verilen söz sadece çevre yolunun belli kısımlarda hizmete alınması ile ilgilidir. Çevre yoluyla ilgili henüz bir program dahi yok. Belli noktalarda kısmi açılışlar yapılacak. Edremit ve Tuşba üzerinden bir bağlantı yolu sağlanacak. Millete 'biz çevre yolunu açtık' diye bir yerde hava atacaklar. Aslında çevre yolu açılmayacak ve yapılan onca masraf da çevre yolu tamamıyla açılmadığı için maalesef şehrimize hiçbir katkı sağlamayacak. Belli araçlar bu yolu kullanabilecek. Dolayısıyla şu anda bizim derdimize deva olacak bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla bizim dikkatleri şehir içine çekmemiş gerekiyor. Şehir içindeki trafik sorunuyla ilgili çok ciddi şekilde düşünmemiz gerekiyor. İpekyolu Caddesi üzerindeki trafik sorunu herkesin malumu olduğu üzere karayollarını ilgilendiren bir durumdur. Bunu Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü ile görüştük. Sorunları birebir aktardık. Yeni emniyet ve otogarın bulunduğu kısımda köprü kavşakların yapılması gerektiğini aktardık. Bununla ilgili bir proje yapıldığını ve maliyetlerin çok yüksek olduğu belirtildi. Yüksek maliyet nedeniyle bunu yerine getirmekte zorlandıklarını beyan ettiler. Aynı zamanda sadece yer altından bir geçişten ziyade, bir köprülü üst geçiş şeklinde bir projelendirme söz konusu. Bununla ilgili planlamalar yapılmakta ama şu anda en temel sorun bunun bütçeleştirilmesi meselesidir. Buna bir ödenek ayrılması gerekiyor. Bunun yanında İpekyolu Caddesi üzerinde birkaç farklı noktada trafiğin kitlendiğini, buralarda da köprülü aç geçitler yapılması noktasında projelendirilmeler yapılmış fakat maalesef genel merkez düzeyinde Van sahipsiz kaldığı için, buradan giden projeler sadece proje olarak kalıyor. Bizim burada birçok mühendisle yapmış olduğumuz görüşmelerde Van'da İpekyolu Caddesi üzerinde özellikle trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda projeler üretilip, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ve Ulaştırma Bakanlığı'na iletilmiş fakat Van ilinde bu noktada bürokratlarımız olmadığından, milletvekillerinin bunun takibini yapmadığından, yeteri kadar baskı yapılmadığından dolayı giden projeler maalesef orada öylece kalıyor" ifadelerini kullandı.
"MİLLETVEKİLLERİMİZ ÇOK PASİF DURUMDALAR"
Van milletvekillerinin şehrin sorunlarının çözümü noktasında çok pasif kaldıklarını belirten Başkan Sayğın, "Maalesef Van bu anlamda gerçekten sahipsizdir. Bunların üzerinde baskı yapacak bir irade olmadığından dolayı, sadece burada çalışan memurların, mühendislerin projelendirip oraya göndermesi yetmiyor. Bu konuda kim baskınsa ödeneği o alıyor. Dolayısıyla Karadeniz, İç Anadolu, Batı illeri ödenekleri alıyor. Bunun sebebi de orada hem bürokrasinin güçlü olması, hem de milletvekillerinin bu konuda aktif bir şekilde bakanlık üzerinde bir baskı oluşturmasıdır. Maalesef Van'ımızın böyle bir şansı yok. Milletvekillerimiz bu konuda çok pasif durumdalar. Bugün Bitlis'e baktığımızda çevre yolunun bir de çevre yolu yapıldı. Van'da biz bir çevre yolunun yapılmasından bahsederken, onlara bir çevre yolu yapıldı ve çevre yolunun da çevre yolu yapıldı. Bu maalesef sahipsizlikten kaynaklanan bir durumdur. Haliyle bizim burada bu bürokrasi üzerinde baskı yapacak, bürokrasiyi, siyaseti harekete geçirecek bir takım eylemler ve aktiviteler içerisinde bulunmak durumundayız. STK'lar olarak, halk olarak, siyasi parti temsilcileri olarak bizim bu konuda çok ciddi bir baskı oluşturmamız gerekiyor. Bunu yapmalıyız ki bu konuda ciddi adımlar atılsın. Yine şehir içi trafik sorunu belediyeyi ilgilendiriyor" dedi.
"BELEDİYE BAŞKANLARI VAN'DAN BİHABERDİRLER"
Van'ın bir diğer yönüyle belediyeler anlamında da sahipsiz kaldığını söyleyen Başkan Sayğın, "Büyükşehir belediye başkanları görev başladıkları günden bu yana, şehirle ilgili maalesef hiçbir adım atmadıklarını görüyoruz. İskele, Kazım Karabekir, Sıhke, Şabaniye ve Hacıbekir Caddeleri üzerinde muhakkak bir şekilde köprülü kavşaklar ve alt geçitler yapmamız gerekiyor. Bunları yapacak olan da büyükşehir belediyesidir. Büyükşehir belediyesinin muazzam bir bütçesi var. Bu bütçeyle her yıl birkaç tane alt geçit ve köprülü kavşaklar yapılabilir. Bu zor bir iş değil. Gelen ödeneklerle bunlar halledilebilecek işlerdir. Ama maalesef sahipsiz kalmış olmanın bir diğer yönü de belediyedir. Belediye aslında şehrin sorunlarına sahip çıkan temel kurumdur. Şehre temel hizmetleri getirmekle mükellef olan bir kurumdur. Halka birinci elden hesap veren bir kurumdur. Ancak maalesef bu konuda herhangi bir irade açıklaması dahi yok. 'Ben ille ilgili şu sorunu çözeceğim şeklinde, trafikle ilgili şurada bu sorunumuz var, bunu ben çözeceğim, çözüm önerilerim şunlardır' diye bir iradeleri yok. Belediye başkanları sanki bu şehirde yaşamıyorlar. Van'ın sorunlarından bihaberler ve bu konuda da çok ketum davranıyorlar. Hiçbir şey olmamış gibi davranıyorlar. Bizim burada şikâyet edeceğimiz temel kurum halktır. Görevini yerine getirmeyen belediyeler şikâyet edeceğimiz temel kurum halktır. Nereye gidersek, nereye dokunursak şehrin sorunlarıyla ilgili halkımızdan şikâyet alıyoruz. Çok ciddi problemler olduğunu söylüyorlar. Ama maalesef iş seçime geldiğinde siyasi bir takım etkenlerle oy kullanılıyor. Bizim artık sandıkta hizmet üretmeyen, şehrimize bir şey katmayan yöneticileri, siyasetçileri, belediye başkan adaylarını cezalandırmamız gerekiyor. Bu konuda ya ciddi olarak bu soruna eğileceğiz, sorumluluk alacağız, cezalandıracağız veyahut şehrimiz bu şekilde büyüyen bir köy olmaya devam edecektir. Bu konuda yapılması gerekenler öncelikle budur. Çünkü hesap vermeyeceğini, ne olursa olsun seçileceğini bilen bir belediye başkanı seçildi mi bu şekilde halka, millete, şehre maalesef hiçbir şey vermiyorlar" diye konuştu.
"ŞEHİR MERKEZİNDE KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR VE ALT GEÇİTLER ŞART"
Şehir içerisindeki trafik keşmekeşinin son bulması için çözüm önerilerinde de bulunan başkan Sayğın, "İskele Caddesi üzerinde iki tane alt geçit yapılması zorunludur. Sıhke Caddesi üzerinde yine iki tane alt geçit yapılması zorunludur. Kazım Karabekir Caddesi üzerinde ve çok acil olarak Van AVM'nin olduğu ışıklarda köprülü kavşaklar ve alt geçitler yapılması zorunludur. Bunun acil bir şekilde yapmamız gerekiyor. Beşyol'da da daha önce seçim döneminde projelendirdiğimiz ve millete açıkladığımız bir beyanatımız var. Yayalaştırma projemiz vardı. Beşyol'a Taksim Modeli demiştik o zaman. Yer altından akacak şekilde bir trafik düzenlemesi ve üstte yayalaştırma projemiz vardı. Bu hazır bir şekilde duruyor. Ufak dokunuşlarla yeraltı çarşısını bir alt geçide dönüştürebiliriz. Yeter ki bunun için bir irade söz konusu olsun. Esnafları da mağdur etmeyecek bir şekilde bizim çözüm önerilerimiz vardı. Yine şehir merkezinde katlı otoparkların yapılması gerekiyor. Maalesef şehrimiz gelişi güzel otopark haline dönüştürüldü. Bütün caddelerimizde, bütün sokaklarımızda ışıkların dibine kadar insanlar araçlarını park ediyorlar. 2-3 aracın ışıkta geçebileceği bir yerde, parklardan dolayı bir araç ancak geçebilmektedir. Ara sokakları keza aynı şekilde park işgali altında. Konuyla ilgili olarak da muhakkak katlı otoparklar yapılması gerekiyor. Seçim döneminde de belirtmiştik ve Erzurum'da da örneği var. Hem yer altında hem de yer üstünde otoparklar yapılması gerekiyor. Van'da da bunu yapmamız gerekiyor. Park sorunun ancak bu şekilde çözebiliriz. İnsanların araçlarıyla şehir merkezine kadar inmemelerini sağlayacak bir şehir planı da oluşturmamız gerekiyor. Üç tane merkez ilçemiz var ve bu ilçelerimizin maalesef bir çarşısı yok. İnsanlar ihtiyaçlarını gidermek için halen çarşı merkezine geliyor. Eğer gerçekten büyük bir şehirseniz, sizin Edremit ve Tuşba'da da ayrı bir şehrinizin olması gerekiyor. Orada yaşayan insanların özel bir sebep olmadığı müddetçe buralara gelme ihtiyacını ortadan kaldırmak gerekiyor. Bununla ilgili şehir planlamasının yapılması gerekiyor. Kısa vadede, ortada vadede ve uzun vadede bunların yapılması gerekiyor. Kısa vadede alt geçitler ve köprülü kavşaklar şehre bir nefes aldırır. Ama uzun vadede şehir merkezinin farklı noktalara taşınması gerekiyor ki, bizim gerçekten anlamda gelişmiş bir büyükşehir görüntüsü verelim. Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin'e gittiğimizde bunları görüyoruz. Ama maalesef bizim Van'ımız aynı köy merkezi gibi bir yere toplanmışız, yavaş yavaş dışarıya doğru bir yapılanma var. Diğer yerlerde şehircilik anlayışı yok. Bizim bunları ciddi bir belediyecilik anlayışı ile çevre şehircilik anlayışıyla çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.