9432,55%-0,61
38,45% 0,09
43,69% -0,11
4071,99% -0,67
6651,81% 0,00
Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Van SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, yüksek kolesterolü ve kalp hastalıklarını önleme konusunda diyet, egzersiz ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri büyük rol oynadığını söyledi.
Vanlıları yüksek kolesterol konusunda önemli uyarılarda bulunan Başhekim Sarıkaya, "Yüksek kolesterol nedeniyle kan damarlarında yağ birikintileri oluşabilir. Bu birikim uzun vadede kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yüksek kolesterol nedeniyle oluşan plak, zamanla atardamarların içinde büyüdükçe risk ortaya çıkar. Plaklar, kanın damarlardan geçişini engelleyecek kadar büyüdüğündeyse kalp krizi veya inme meydana gelebilir. Yüksek kolesterolü ve kalp hastalıklarını önleme konusunda diyet, egzersiz ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri büyük rol oynar. Özellikle kolesterol düşürücü diyet, düzenli egzersiz ve sağlıksız alışkanlıkları bırakmak bu konuda son derece etkilidir. Egzersiz ve kalp sağlığı yakından ilişkilidir. Kardiyo veya aerobik egzersizler olarak da adlandırılan kardiyovasküler egzersizler, kalp atışını ve nefes alma hızını artıran fiziksel aktivitelerdir. Bu aktiviteler arasında tempolu yürüyüş, yüzme ve koşu yer alır. Günde 30 dakika kardiyo yapmak; kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol riskini azaltmak için önerilen minimum düzeydir" dedi.
Sigaranın da kolesterol seviyelerini düşürerek damarların tıkanmasına ve kardiyovasküler hastalıklara yol açtığını belirten Sarıkaya, "Sigara, LDL kolesterolü yükseltirken HDL kolesterol seviyelerini düşürerek damarların tıkanmasına ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için sigarayı bırakmak büyük önem taşır. Kolesterolü yükselten nedenler arasında alkol de yer alır. Alkol vücuda girdikten sonra parçalanır ve karaciğerde trigliseride ve kolesterole dönüştürülür. Yani alkol tüketimi kandaki trigliseridi ve kolesterolü yükseltebilir. Bu döngüyü kırmak için alkol tüketimini de mümkün olduğunca sınırlamak gerekir. Stres de vücutta HDL kolesterol seviyelerini düşüren iltihaplanmayı tetikler. Bu riski ortadan kaldırmak için stres yönetiminde özel metotlar uygulamak gerekir. Özellikle sakinleştiren aktiviteler yapmak, rahatlatıcı müzikler dinlemek ya da terapi almak faydalı olabilir. Düzenli ve kaliteli uyku da kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilecek faktörlerden biridir. Çok az uyumak kandaki kolesterol seviyelerini olumsuz etkileyebileceğinden her gün aynı saatte uyuyup uyanmak ve yeterli uyku önemlidir. Obezite, kalp hastalığı riskini artıran faktörler arasındadır. Öncelikle kandaki kolesterol seviyelerini değiştirebilir. Kötü kolesterol ve trigliserid seviyelerinde artışa iyi kolesteroldeyse düşüşe yol açabilir. Ayrıca obez bireylerin vücutları, oksijen ve besin sağlamak için daha fazla kana ihtiyaçları olduğundan kan basıncında artışa da neden olur" ifadelerini kullandı.