2011 yılında Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 şiddetindeki iki büyük deprem sonrasında ağır hasar alan ve halen yıktırılmayan birçok bina Vanlıları da endişelendiriyor.
Çarşamba günü saat 12.49'da, İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında, Marmara Denizi'nde 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği yaklaşık 10 kilometre olarak ölçülürken, İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa ve İzmir gibi çevre illerde de hissedildi.
Uzmanlar, İstanbul için deprem riski konusunda uzun süredir uyarılarda bulunurken, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Selim, Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki iki kırılmamış segmentin, özellikle Marmara Bölgesi'ni tehdit ettiğini belirterek, 2026 yılına kadar büyük bir İstanbul depreminin meydana gelebileceğini ifade etti.
İstanbul'da yaşanan deprem sonrası bölgede en büyüğü 5.9 olmak üzere bir saat içerisinde 130'u aşkın artçı deprem meydana geldi. İlk depremden itibaren İstanbul'da çok sayıda artçı deprem yaşandı.
İstanbul'da meydana gelen her deprem, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Van'da da büyük bir endişeye neden. 2011 Van depremi, şehirde derin izler bırakırken, hâlâ yıkılmayı bekleyen hasarlı binaların varlığı, bu endişeyi daha da artırıyor.
Van gibi deprem geçmişi olan bir şehirde, hasarlı yapıların hâlâ ayakta olması ciddi bir risk oluştururken, bu tür binaların olası bir depremde yıkılma ihtimali çok yüksek. İnsanlar hem güvenlik hem de geleceğe dair belirsizlikler nedeniyle kaygı içinde yaşarken, hasarlı binaların biran önce ortadan kaldırılmasını bekliyor.
Yetkililerin bu konuda ciddi adımlar atmasını ekleyen Vanlılar, kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması, hasarlı binaların yıkımı ve yeni yapıların depreme dayanıklı şekilde inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
2011 Van depremi, Türkiye'nin en yıkıcı depremlerinden biri olarak hafızalara kazanırken, kentte meydana gelen depremde çok sayıda bina ağır hasar almıştı. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde 7.2 ve 5.6 meydana gelen iki büyük deprem, ciddi yıkımlara neden olmuştu.
640 kişinin hayatını kaybetti, 4 bin 152 kişinin ise yaralandığı Van depreminin üzerinden 14 yıla yakın bir süre geçerken, ağır hasar alan binaların hala yıktırılmamış olması ise vatandaşları endişelendiriyor.
Yaklaşık 2 bin 262 binanın tamamen yıkıldığı Van depreminde binlerce bina ise ağır hasar görmüştü.
HASARLI BİNALAR YIKTIRILMAYI BEKLİYOR
Van'da depremin üzerinden 14 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen kentte ağır hasar gören veya anlaşmazlıklar yüzünden yıkımı geciken bazı binalar gecikmeli de olsa yıktırılıyor. Bu kapsamda Van depreminde ağır hasar alan binaların yanı sıra, kullanım ömrünü tamamlayan binalar da tek tek yıktırılıyor.
Fakat depreme hasar alan ve yıktırılmayı bekleyen çok sayıda yapı stoku bulunuyor. Van'ın muhtelif bölgelerinde yer alan hasarlı binalar, kontrollü bir şekilde yıkılırken, daha önceki yıkımı gerçekleştirilen binaların yerine ise yeni yapılar inşa ediliyor.
Van'da yaklaşık olarak 14 yıl önce meydana gelen iki büyük depremin ardından hasarlı olan birçok binanın yıkımı devam ederken, bazı binalar ise eskidiği ve kullanım ömrünü tamamladığı için yıktırılıyor.
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından binlerce bina hasarlı duruma gelmişti. Bazı binalar yıktırılırken, uzun süre geçmesine rağmen bazı yapıların yıkımı halen yapılamadı.
Van depreminin üzerinden 14 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, kent merkezinde birçok noktada hasarlı binalar halen yıktırılmayı bekliyor. Bu kapsamda Van depreminde ağır hasar alan ve yıktırılan binaların yerinde ise yenileri yükseliyor.
23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde kentte meydana gelen depremlerde 31 bin bina ağır hasar görürken, ağır hasarlı binaların birçoğu yıktırılırken, bir kısmı ise halen yıktırılmayı bekliyor.
VAN DEPREMİ
23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem ve 9 Kasım 2011 günü yaşanan Van-Edremit merkezli deprem; Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedilmiş olup, bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yaratmış ve çok sayıda can kaybına yol açtı. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 vatandaş hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaş yaralanmış, 252 vatandaş ise enkazlardan sağ olarak kurtarıldı.
ARTARDA İKİ YIKICI DEPREM VE ARTÇI DEPREMLER
Başbakanlık AFAD tarafından işletilen Ulusal Sismoloji Gözlem Ağı'nın verilerine göre, deprem sonucu açığa çıkan enerji miktarının oldukça büyük olduğu, 23 Ekim'de ana şokun oluşturduğu enerjinin Hiroşima'ya atılan atom bombasının 33,2 katına, meydana gelen artçılar da hesaba katıldığında, açığa çıkan enerjinin 37 atom bombasına denk olduğu kaydedildi.
Ayrıca, depremin birinci haftasında bölgede büyüklüğü 4,0-4,9 arasında değişen deprem sayısı 187, 5'ten büyük olan deprem sayısı ise 13 olmuş, ilk ay içinde bölgede her gün ortalama 180 artçı deprem meydana geldi.