Coşkun, gazetecilerin halkın gözü ve kulağı olduğunu söyleyerek, tüm çalışan gazetecilerin gününü kutladı.
Türkiye'de gazetecilerin haklarının güvence altına alındığı 212 Sayılı Basın Yasası'nın 10 Ocak 1961'de yürürlüğe girdiğini belirten CHP’li siyasetçi ve iş insanı Selçuk Coşkun, ülke genelinde olduğu gibi, Van'da da gazetecilerin mesleğini özgür bir şekilde yapmaları gerektiğini belirtti.
Geçmiş yıllarda gazetecilerin mesleklerinden dolayı büyük sıkıntılar çektiğini, birçoğunun yazdıkları haberlerden dolayı hapislere girdiğini söyleyen Selçuk Coşkun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen söz konusu yargı paketinin bir nebze olsun basın mensuplarının faydasına olduğunu anlattı.
Ancak bu kanuna rağmen gazetecilerin zaman zaman özgür bir şekilde haberini yazamadığını, özellikle yerel basının ekonomik sıkıntılardan kaynaklı işini tam manasıyla yerine getiremediğini dile getiren Selçuk Coşkun, "Bizler istiyoruz ki tüm gazeteciler işini özgür bir şekilde yapabilsin. Ancak ekonomik sıkıntılardan kaynaklı basın mensupları işini tam manasıyla yapamıyor. Yaygın gazeteler çeşitli kaynaklarla varlığını devam ettiriyor. Fakat yerel basın, günden güne kan kaybediyor. Birçok şehirde gazeteler kapanmış durumda. Yerel gazeteler kurumlardan gelen ihale ilanlarının gazetelerde yayınlanması ve ilgili kurumun yaptığı ödemelerle ayakta kalmaya çalışıyor. Ancak son yıllarda yerel gazetelerde yayınlanan ihale ilanlarının sayısı oldukça düşmüş durumda. Kurumlar, belli bir miktarın altındaki ihaleleri gazetelere yollamıyor. Doğrudan temin yoluyla veya davetiye usulüyle yapılan ihaleler gazetelerde yayınlanmıyor. Bu da yerel gazeteleri oldukça olumsuz etkiliyor. Gazeteler olumsuz etkilenince, ister istemez gazete çalışanı da olumsuzluktan payını alıyor. Birçok gazete kapandığı için gazeteciler de işsiz kalıyor. Umarım devlet yetkilileri bu konuya bir çözüm bulur. Son yıllarda ülke genelinde gazeteler bir bir kapanıyor. Oysa gazeteleri ayakta tutmak için çaba gösterilmelidir. Çünkü her gazetede 5-10 kişi istihdam ediliyor. Bazı gazetelerde çok daha fazla insan çalışıyor. Yetkililerin tüm bunları dikkate almasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Coşkun, açıklamasında bir başka konuya da işaret ederek, İsrail'in yaptığı saldırılardan dolayı birçok gazetecinin öldüğünü dile getirdi.
7 Ekim 2023 tarihinden beri İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik saldırılarına değinen Coşkun, "Savaşlarda iki devlet bile birbirine karşı saldırmış olsa, görevini yapan gazetecilere kurşun sıkılmaz. Ancak maalesef İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarında 200'den fazla gazeteci yaşamını yitirdi. Bu durum kabul edilemez ve dünya kamuoyunun bu saldırılara 'dur' demesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.