Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile sektör temsilcileri ve basın mensuplarının katıldığı lansman toplantısında, fuarın ayrıntıları basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek olan Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat fuarı, 28 Kasım Perşembe günü kapılarını açıyor. 3 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuar öncesi yürütülen hazırlık çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Çetin Demirhan, İpekyolu Expo Fuarcılık yöneticileri Yakup Karaer ve Özgür Can Çelik katıldı.
‘Amaç geçmişle bugünü, geçmişle geleceği birleştirmek’
Basın toplantısı sırasında ilk olarak konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, fuarın kent için çok önem arz ettiğini belirterek, “Turizm Van için çok önemli, özellikle burada kış turizmi, tarih turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi ve doğa turizmi konusunda çok zengin bir potansiyel var. Ancak hiçbir dönem için bu potansiyel gerçek anlamıyla ortaya konulmadı. Van aynı zamanda büyük medeniyetlere beşiklik etmiş, çok farklı kimliklerin, kültürlerin, inançları bağrında yaşatmış, birlikte yaşam inancının yüzyıllardır farklı kimliklerin, inançların, birlikte yaşam iradesini ortaya koymuştur. Bu inanç, kültür ve inançların birlikte tarihi birikimi de ortaya çıkmıştır. Bizler de geçmişle bugünü, geçmişle geleceği birleştirme adına, farklı kimliklerin yeniden bir arada yaşama iradesini güçlü kılma, farkı nedenlerden kaynaklı yurtdışına göç etmek zorunda kalan yurttaşlarımızın Van ile bütünleşmesini sağlamaktır” dedi.
‘Van her köşesi ayrı bir güzellikle donatılmış’
Van’ın birçok farklı kimlikle iç içe yaşadığını vurgulayan Eşbaşkan Zeydan, şunları söyledi: “Kürtler, Türkmenler, Ermeniler, Nasturiler, Süryaniler, Yahudiler, Ezidi inancına sahip Kürtler ve birçok farklı kimliklerin bir arada yaşadığı bir şehirdir Van şehri. Tarihin bize miras olarak bıraktığı o bütün kültür, bütün tarihi değerleri ve doğal güzellikleri kendi halkımızla buluşturmak, hem de yabancı turistlerle buluşturmak, Van’ın değerlerini de tanıtmak adına ve kentin turizm potansiyelinin olması gerektiği noktaya taşımak için bu fuarı çok önemsiyoruz. 31 Mart seçimlerinden sonra belediyelerimiz halkın iradesiyle kayyım yönetiminden devralındı. Bugüne kadar yapılan tüm fuarların destekçisi ve katılımcısı olduk. Sadece Van’da değil, İstanbul’da fuarlara katıldık. Kentte önemli bir turizm yerlerinden Akdamar Kilisesi, Yedi Kilise, kümbetler, manastırlar, camiler, kaleleri ile büyük bir tarihi birikim var. Yanı sıra çok önemli doğal güzelliklerimizden Van Gölü, Muradiye Şelalesi, Başkale de bulunan travertenlerden, kofirazlara, her köşesinde ayrı bir tarihi, doğal güzellikleriyle donatılmış bir kentten söz ediyoruz. Bu bütün değerlerimizi hem yerli hem de yabancı turistlere tanıtma sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğumuzu yerine getirirken de derin bir yoksullukla baş başa bırakılmış, büyük bir genç işsizlikte var. Turizmi istenilen noktaya taşıdığımızda genç işsizliğe de çözüm olacak bir çözüm oluşturmuş olacağız. Bu nedenle yarın düzenleyeceğimiz fuarımız çok önemli.”
‘Kentin hak ettiği yere gelmesi için gece gündüz çalışıyoruz’
Daha sonra konuşan Eşbaşkan Neslihan Şedal, belediye yönetimine geldikleri günden bu yana kentin dinamikleriyle birlikte süreci yürütmeye özen gösterdiklerini ifade ederek, “Kentin ekolojiye duyarlı, demokratik politikalarla yürütülmesini önceledik. Pratiksel anlamda dün kentin tüm dinamikleriyle birlikte Kent Konseyi’nin ilk genel kurulunu 8 yıllık kayyım yönetiminin ardından gerçekleştirdik. Bir kentin sorunlarının çözülebilmesi, bir kentin hak ettiği değerlerle yönetilebilmesi, demokratik yöntemlerle yönetilebilmesi ve nihayetinde hak ettiği seviyeye ulaşabilmesi için gece gündüz çalışacağımızı da ifade etmiştik. Kentteki kadın, gençlik, ekolojik ve diğer birçok değerlerin yaşatılması adına, gerekirse sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle birlikte yürütülecek mücadelenin bir araya gelmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Eşbaşkan Şedal, şöyle devam etti: “Buradaki katılımı da önemli buluyoruz. Kentin potansiyeli bilinçli politikalarla geriye çekilmesine karşı, kentin demokratik bir yönetimle turizminin de hak ettiği bir potansiyele ulaşabileceğini düşünüyoruz. Kentin tarihi, kültürel, toplumsal değerlerinin geleceğe taşınması da bu kentin dinamiklerinin sorumluluğundadır. Birlikte demokratik bir yönetim biçimini ortaya koyabilirsek, Van’ı hak ettiği değere ulaştırmış olacağız.”
Ardından konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise, fuarların önemine değinerek, desteklerinden dolayı Van Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Toplantı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Ertaş’ın fuar ile ilgili verdiği bilgilerle devam etti.
‘Tarihi Hisset, Doğayı Keşfet’
Bölgenin Turizm potansiyelini hem ulusal hem de uluslararası arenada tanıtma amacıyla 28-30 Kasım tarihlerinde Van Expo Fuar ve Kongre merkezinde düzenlenecek olan fuar, “Tarihi Hisset, Doğayı Keşfet” sloganıyla misafirlerini ağırlayacak.
Konuk ilin Mersin Büyükşehir Belediyesi olacağı fuarda, birçok kurum ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 60 farklı stant yer alacak. Diyarbakır, Siirt, Muş, Doğubeyazıt, Yüksekova, Derik, Akdeniz, Tekman, Çınar, Yenişehir belediyelerinin yer alacağı fuarda ayrıca Diyarbakır ve Van Ticaret ve Sanayi Odaları ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de stant açacak. Yurt dışından da katılımın olacağı fuara Irak ve İran’dan bazı sektör temsilcilerinin katılması bekleniyor.